Veilig én leuk spelen op een springkussen

dinsdag 23 januari 2018

Natuurlijk is het spelen op een springkussen fantastisch en ontzettend leuk om te doen. Zet een springkussen neer en de kinderen zijn vaak urenlang bezig. Juist omdat een springkussen zo uitnodigt om te gaan springen brengt het spelen erop ook de nodige risico's met zich mee. Het springkussen is hard op weg de grootste bottenbreker onder de kinderspeeltoestellen te worden, dit blijkt uit een onderzoek uit de VS. Onderzoekers verwachten dat dit in Nederland snel dezelfde kant opgaat. 

Is dit een reden om dan maar geen springkussen meer te huren? Ik denk van niet. Overal waar er gespeeld wordt kan wat gebeuren. Het springkussen wordt immers altijd nog verslagen door de schommel en de glijbaan. Veel huurders die bij mij een springkussen komen huren zijn zich hier ook van bewust. Zij zeggen vaak 'uiteraard kan er wat gebeuren, maar goed, als ze gaan voetballen kan dat ook'. Een huurder verklaart mede hierom ook altijd schriftelijk dat het risico vanaf dat moment bij hem ligt en dat hij akkoord gaat met de veiligheidsvoorschriften.

Let op leeftijden en grootte
Een van de belangrijkste redenen waarom er vaak ongelukken op springkussens gebeuren is dat er grote en kleine kinderen door elkaar heen springen. Zijn er net een paar kleine kinderen van 4 á 5 jaar oud aan het springen, komt de überfanatieke buurjongen van 13 in vliegende vaart het springkussen opgevlogen. En ja, die kijkt niet op een rondvliegend ledemaat meer of minder. Probeer er dus altijd voor te zorgen dat er kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd op het springkussen zijn of wees er zeker van dat de iets oudere zich wel degelijk bewust zijn van de aanwezigheid van de kleintjes.

Belangrijke voorschriften
Op elk springkussen is een etiket met belangrijke voorschriften terug te vinden. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Geen schoenen of andere scherpere voorwerpen die het kussen of personen zouden kunnen beschadigen c.q. verwonden. 
  • Er niet teveel kinderen in zitten 
  • Geen etenswaar of drinken op het kussen nuttigen. 
  • Niet onderling duwen. 
  • Klimmen op de randen of bovenbouw is absoluut niet toegestaan.

Verantwoord plezier
Ondanks dat er best wel eens wat gebeurt tijdens het spelen op een springkussen ben ik er van overtuigd dat het een van de leukste kinderattracties is welke het beste waar voor zijn geld biedt. Het komt vaker wel dan niet voor dat huurders tegen mij zeggen, wanneer men het kussen terug komt brengen, 'Ze kwamen er pas uit toen we de stekker eruit deden'. En ik maar hopen dat ze toch even met die stekker gewacht hebben tot de kinderen er echt uit waren...

Meer blogs

Een reactie toevoegen